Arcus - Ratos
MENY
Meny
Aktien 2018-08-15 17:29 RATOS B 33,10 SEK

Arcus - en ny nordisk ledare

Arcus har utvecklats från en i huvudsak norsk spritproducent till en ledande leverantör av vin och sprit i Norden, genom både egna varumärken och ledande agenturer. Under 2016 börsnoterades Arcus på Oslo Børs med en stor ägarspridning och ett högt intresse för aktien.

Den 20 mars 2017 sålde Ratos sitt aktieinnehav om 23,6% i Arcus ASA (publ) ("Arcus") till Canica AS och Sundt AS. Försäljningen gjordes till ett pris om 47,40 NOK per aktie, totalt 762 MNOK, och gav en estimerad exitvinst om cirka 30 Mkr. Ratos äger efter försäljningen inga aktier i Arcus.

Sedan Ratos förvärvade bolaget 2005 har betydande strategiska initiativ genomförts så som försäljning av ickekärnverksamhet samt fokus på tillväxt genom nordisk expansion och ökad produktionseffektivitet. En stor investering i en ny produktionsanläggning på norska Gjelleråsen har gjorts, en mindre produktionsanläggning har avvecklats och flera nya varumärken har förvärvats.

Under våra elva år som ägare har många värdeskapande strategiska initiativ genomförts med fokus på att öka tillväxten, bredda kunderbjudandet, öka antalet varumärken och att höja produktionseffektiviteten. Arcus står nu på en stabil plattform med fortsatt utvecklingspotential. Genom sina starka och välkända varumärken, såsom Aalborg Akvavit, Linie Aquavit, Gammel Dansk och  flera egna viner samt många kända vinagenturer som Masi och Francois Lurton, anser vi att Arcus som nordiskt konsumentbolag passar bra på börsen, säger Mikael Norlander, Investment Director på Ratos och bolagsansvarig för Arcus.

Omsättningen, som 2005 var omkring 860 MNOK, har nu stigit till cirka 2,6 miljarder NOK och operativ EBITDA har ökat från cirka 30 MNOK 2005 till cirka 340 MNOK för rullande 12 månader per 30 september 2016. Totalt har bolaget haft en årlig genomsnittlig tillväxt på cirka 11%. Ratos exitvinst uppgår till 1,4 miljarder kronor motsvarande en årlig genomsnittlig avkastning (IRR) om 29 procent och en money multiple om 5,6x i SEK (6,1x i NOK).

Hela Arcus organisation är inställd på lönsam tillväxt. I några marknader och produktkategorier är vi redan störst. Där använder vi vår erfarenhet för att behålla vårt försprång och öka försäljningen. Inom andra kategorier och marknader har vi en betydande utvecklingspotential. Vi har tagit oss an uppgiften att bli bäst inom vin och sprit i Norden och som börsnoterade har vi ytterligare möjligheter till större exponering mot våra nordiska konsumenter, säger Kenneth Hamnes, vd i Arcus.

Fakta om investeringen

Investeringsår: 2005
Exitår: 2017

IRR: 30%
Avkastning: 6,2x
Årlig tillväxt: 11%