MENY
Meny
Aktien 2020-03-27 17:29 RATOS B 19,30 SEK

Inwido – transformerade en hel bransch

Under hösten 2015 sålde Ratos sitt kvarvarande aktieinnehav i fönster- och dörrproducenten  Inwido. Det blev slutpunkten på ett elva år långt engagemang som inte bara transformerade Inwido, utan en hel bransch.

- Med Inwido har vi industrialiserat en väldigt traditionell bransch. Vi har tagit tillvara på kulturella och lokala aspekter, och samtidigt dragit nytta av industrialisering och konsolidering. På så sätt har vi kunnat skapa stora värden, säger Henrik Lundh som var bolagsansvarig på Ratos vid försäljningen.

Ratos hade redan från början planen att skapa en nordisk marknadsledare. Vid förvärvet 2004 omsatte bolaget 1,2 miljarder kronor och hade cirka 1 000 anställda. 2015 hade omsättningen stigit till 5,2 miljarder kronor med cirka 3 400 anställda. Under några år genomfördes drygt 30 förvärv runt om i Norden. Därefter vidtog en period av integration och effektivisering, där Inwido har skapat avsevärda samordningsfördelar inom produktutveckling, produktion, distribution, marknadsföring och försäljning. Samtidigt har man behållit många lokala varumärken och därmed säkrat kundernas olika nationella preferenser.

Inwido är i dag Europas största och mest lönsamma dörr- och fönsterproducent.

Totalt genererade investeringen i Inwido ett överskott om 3 miljarder kr för Ratos och en IRR på 16%. Börsnoteringen i september 2014 blev, efter en trevande start, en stor framgång. Per den 31 december 2015 hade aktien stigit 63%, jämfört med 7% för OMXSPI.

- Inwido, bland annat med sitt konsumentfokus och fortsatta potential, var ett bolag som vi såg skulle passa bra på börsen. Ratos är inte bara ansvarsfulla ägare, utan även ansvarsfulla säljare, säger Henrik Lundh.

- Ratos har varit både långsiktiga och professionella med god anpassningsförmåga och förståelse för oss och branschen, vilket skapade rätt förutsättningar för vår goda utveckling, säger Håkan Jeppson, VD Inwido.

Fakta om investeringen

Investeringsår: 2004
Omsättning (Mkr): 1 235
Redovisad EBITA (Mkr): 135

Exitår: 2014
Omsättning (Mkr): 4 916
Redovisad EBITA (Mkr): 502

IRR: 16%